середу, 26 січня 2011 р.

Прозоре мило з Нуля.

img_1
Я продовжую вивчати мистецтво варіння мила, у мене в квартирі постійно парить запах чогось смачного і приємного, а в вані купа мила для тестування.

На цей раз я розповім про те, як я робила прозоре (гліцеринове) мило.

Склад:
Пальмове масло – 60%
Пальмоядрове масло – 10%
Рицинова олія – 15%
Кокосове масло -15%
NaOH по калькулятору
Гідролат меліси – 35%
SF – 2% (в калькуляторі ставимо 0%)
Олія виноградних кісточок
Олія жожоба
Спирт – 40%
Гліцерін – 15%
Цукровий сироп – 40% (60% - це цукор, 40% - це вода, можна воду зменшувати)

Перший етап варіння гліцеринового мила – це звичайне мило Гарячим методом, головне притримуватися важливого правила – НЕ ЧІПАТИ МИЛО, поки воно не пройде стадію гелю (тобто десь годину не дивитися на нього, не відкривати кришку, не мішати)

Після того, як мило готове (ph смужки - 7-8),ставимо баню на найменший вогонь, додаємо розчин гліцерину та спирту і обережно змішуємо все, щоб не було багато піни. Закриваємо кришку і протягом 10-20 хвилин, кожні 5 хвилин відкриваємо кришку і збризкуваємо скоринку спиртом через пульверизатор.

Коли мило стає прозорим і вас влаштовує рівень прозорості, необхідно додати цукровий розчин і гарно перемішати все, ще залишити мило на 5 хвилин. Потім додати пережир, ефірні олії або запашки. Олії треба додавати небагато, тому що вони можуть знизити прозорість мила. Заливаємо в форми. Залишаємо на ніч.

І зранку нас чекає красиве, прозоре мило.
img_1

З часом воно починає ставати трішки каламутним, але все одно воно прозоре. І зараз це моє улюблене мило як за процесом варіння, так і за якістю.
img_1

4 коментарі:

  1. Дякую! Це дуже цікаво, так захоплює:)

    ВідповістиВидалити
  2. А де ви купляєте пальмове масло? бо ніде 0знайти не можу.

    ВідповістиВидалити
  3. Я купляю в інтернет-магазинах, в цьому пості можна прочитати. Останнім часом купляла в Sapone, INGI та Aroma-vita (в ньому, до речі, є пальмоядрове масло за дуже приємну ціну)

    ВідповістиВидалити