вівторок, 5 квітня 2011 р.

Коротенький майстер клас по гліцериновому милу

Я вже описувала процес приготування гліцеринового мила з нуля, але виникло бажання трішки розширити цей опис і додати до нього фотографій.
Листівка4
Рецепт:
Пальмове масло - 60%
Пальмоядрове масло - 10%
Кокосове масло- 15%
Рицинова олія - 15%
Вода 35%
Луг по калькулятору
Спирто-гліцериновий розчин (40% спирт, 15% - гліцерин)
Цукровий сироп -40%
Пережир ( світлі олії)- 2%, в калькуляторі ставимо 0%
Додатки(ефірні олії, запащки, трави, скраби)


Розтопити олії та масла, змішати луг з водою. Змішати олії та лужний розчин при однаковій температурі (біля 40 градусів).Змішати блендером.
Ось такий буде слід.
Листівка4
Поставити на баню на повільний вогонь (електрична плита: на 4 при 12 діленнях)
Закрити кришкою і не мішати поки вся маса не увійде в гель.
Листівка4
Гель

Як маса увійде в гель, все гарно перемішати і залишити під кришкою поки мило не буде готовим.
Підготувати гліцерино-спиртовий розчин, та цукровий сироп
Вогонь зменшити на зовсім повільний (2)
Додати гліцерино-спиртовий розчин порціями. І швидко перемішати всю суміш. Слідкувати, щоб мило не почало "убігати".
Кожні десять хвилин відкривати кришку, збризкувати спиртом і перемішувати мило. Так варити десь 30 хвилин. Пінка має розчинитися, а мило стати прозорим. Якщо пінка не зникла, її можна прибрати ложкою.
Листівка4
ще є пінка

Листівка4
пінка вже повністю розчинилася

Як тільки прозорість буде Вас влаштовувати (можна робити проби на склі або просто на око) необхідно додати теплий цукровий сироп. Все гарно перемішати і зняти з вогню і дати постояти пару хвилин з кришкою.

Потім додається пережир(світлі олії, максімум 5 %), барвники(водорозчинні і зовсім трішки), ефірні олії, запашки. Швидко розливається по формах і залишається до затвердіння.
Після Ви отримуєте таке мильце.
Листівка4

З радістю відповім на запитання.
Дякую за візит;)

7 коментарів:

  1. ну клас! а який запах має то чорне мило? і з чого воно?

    ВідповістиВидалити
  2. Мені теж процес на фото сподобався. А скільки часу то все займає?

    ВідповістиВидалити
  3. Дякую:) Чорне - це з кавою, пахне кавою з шоколадом:)Інколи хочеться його з*їсти:)

    ВідповістиВидалити
  4. Приблизно мило вариться десь від 2 годин до 5 годин, в залежності від ваги. Гліцеринове вариться десь 3 години:)

    ВідповістиВидалити
  5. Мк просто супер цеж стільки роботи!

    ВідповістиВидалити
  6. отличный мастер класс! вы очень хороший мыловар! а я все никак не сфотографирую свой мастер-класс-нет времени))))
    вы умница! хорошее мыло-душевное и настоящее!
    уважаю таких людей как вы!

    ВідповістиВидалити
  7. Дякую, так приємно отримати відгук вiд колеги :)

    ВідповістиВидалити